Op één na zijn alle zeven champagnedruiven familie van elkaar.
Pinot noir
Pinot noir, nog altijd de meest aangeplante druif in champagne met 38% van het areaal, kun je als de stamvader beschouwen. De pinot noir bracht immers de pinot gris voort, de pinot blanc en de pinot meunier (32% van het areaal). Nu ja, voortbrengen: botanisch gezien is het correcter om te stellen dat pinot de stamvader is en dat de verschillende variëteiten noir, blanc enzoverder mutaties betreffen van de pinot. Ze delen een groot stuk van hun DNA, maar zijn toch lichtjes verschillend.

Gouais blanc
Samen met de gouais blanc stond de pinot noir dan weer aan de wieg van de chardonnay, die in Champagne in opmars is en nu 30% van de oppervlakte in beslag neemt. Gouias blanc werd ooit bevrucht door traminer (savagnin) en zo ontstond de petit meslier. Alleen de arbane is een oud druivenras dat historisch in de Champagne voorkomt en waarvan de precieze genetische herkomst niet duidelijk is.
Gamay: het speciale geval
En dan is er nog het speciale geval van de gamay, die heel lang in de schemerzone heeft gezeten en waarvan de aanplant in Champagne helemaal is verdwenen, op een paar experimentele stokken na. De gamay blijkt een zusje van de chardonnay te zijn, want ze stamt ook af van de pinot noir en de gouais.