Tweelettercodes ontcijferd

In 1990 voerde het CIVC een systeem in van tweelettercodes, die het mogelijk maakt champagnewijnbouwers en -makers te kenmerken. De code is op het etiket van elke fles terug te vinden. Maar zelfs voor ingewijden is het verschil tussen de acht types producenten niet altijd duidelijk.

Denk je dat je dit op je duimpje kent? Leg dan hier examen af – met certificaat!

Hier een grafische weergave van de acht types:

tweelettercodes

Naargelang van het deel van het werk dat een producent uitvoert, heeft hij dus deze of gene status:

  • Druiven oogsten: de Récoltant beperkt zich tot deze activiteit, en verkoopt de druiven. De Récoltant-Coopérateur geeft de druiven aan de Coopérative-Manipulation, en krijgt een deel van de opbrengst (bijvoorbeeld in flessen) terug. De Récoltant-Manipulant en de Négociant-Manipulant maken ook champagne en verkopen hem.
  • Champagne maken: van de ingekochte of zelf geoogste druiven wordt eerst een basiswijn gemaakt. Die wordt geassembleerd en gaat dan in de fles voor de tweede gisting. Al dan niet verkoopt de maker van de champagne zelf de afgewerkte flessen.
  • Champagne verkopen: het verkopen van de afgewerkte flessen. tweelettercodes volledigSommige producenten, zoals de ND en de MA, hebben hiervan hun specialiteit gemaakt.

Noot:

  • De ND is eigenaar van het merk, de MA niet.
  • De RM werkt meestal met eigen druiven, terwijl de NM ze inkoopt.

 

Alles gesnapt? Bewijs het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gek van bubbels