Pierre Péters

Champagnehuis in Le Mesnil-sur-Oger.

Geschiedenis

In 1858 huwt Gaspar Péters, een Luxemburger, met ene mevrouw Doué. Zij bezat twee hectare wijnbouwgrond in Le Mesnil-sur-Oger. Ze verkochten op dat moment hun druiven aan de négoce. Hun zoon Louis Joseph zette die handel voort.

Zijn zoon Camille Péters kocht een pers om op die manier onafhankelijk te worden van de grote huizen. Hij besliste om champagne op de markt te brengen onder eigen naam in 1919, wat gebeurde vanaf 1929. In 1930 werden de 2,5ha wijnbouwgrond “Les Chétillons” gekocht.

Na de plotse dood van Camille in 1944 nam zijn zoon Pierre het domein over. In 1946 werd de eerste fles verkocht onder de huidige naam Pierre Péters.

Pierre liet het domein in 1967 over aan zijn tweede zoon François, die de wijngaarden gevoelig uitbreidde tot 17,5ha. Sinds 2008 wordt het domein gerund door diens zoon Rodolphe Péters.

Wijngaarden

Het domein beschikt over 19ha wijngaarden in Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Oger, Cramant en Sézanne. Alle wijngaarden zijn beplant met chardonnay, het perceel van 1ha met pinot noir werd verkocht. De chardonnaystokken zijn afkomstig van massale selectie van twee eigen stokken van het domein.

Technische installatie

Kelder van Pierre Péters
Kelder van Pierre Péters

Op dit moment beschikt het domein over twee persen, één van 1 marc en één van 2 marc. Daardoor kan men op 8u tijd alle druiven persen. Persen zijn volautomatische ballonpersen. Wat cuvée is, wat taille en wat écart wordt bepaald door te proeven, niet door vloeistofhoeveelheden te meten.

De gisting gebeurt op 17 tot 18°C zodat ze voldoende snel verloopt maar er niet te veel exotische aroma’s ontstaan. In driekwart van de jaren is chaptalisatie niet nodig.

Het overgrote deel van de wijnen krijgt malolactaatgisting, die al op gang gebracht wordt tijdens het einde van de alcoholische gisting zodat er minder tijd nodig is. De soutirage gebeurt zo laat mogelijk, waardoor de wijn in een reductieve fase belandt en zich opnieuw sluit. Naast inox worden er ook betonnen eieren van 42hl gebruikt.

Cuvées

Het domein produceert zeven cuvées: een extra brut, een cuvée de réserve, een millésimé “L’Esprit”, en een cuvée “La Perle”. De bekendste cuvée is de monocru Les Chétillons. Sinds 2009 wordt er ook een rosé (Rosé for Albane, genoemd naar de dochter) gemaakt met ingekochte pinot meunier-druiven uit de Aube die via de persmethode tot rosé worden omgezet. Een nieuwe cuvée is de l’Etonnant Mr. Victor, genoemd naar de zoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *