Baptême des Clubs des Trésors de Champagne 2011

Zoals ook vorig jaar werd het doopfeest van de Club des Trésors gehouden in het knappe historische kader van de Demeure des Comtes de Champagne in Reims.

Doop”peter”

De jaargang 2011 werd er figuurlijk boven de doopvont gehouden. Opnieuw werd er een echte doop”peter” bereid gevonden, zijn verdere steun te verlenen aan deze bijzonder club van champagnemakers. Peter Wirnas is een Zweedse importeur die al jaren de wijnen van Champagne en in het bijzonder de Club des Trésors een warm hart toedraagt.img_2929-medium

Na de toespraak van voorzitter René Goutorbe, waarin die ons herinnerde aan enkele historische feiten uit 2011 zoals het Fukushima-drama, en ruim gelardeerd met weetjes over de Club uit dat jaar, sprak de dooppeter de verzamelde champagnefans toe. Hij schetste treffend het gevoel dat men krijgt wanneer men grote champagne drinkt: “On boit de l’amour”.

2011 was en is geen groot jaar. Hoewel de druiven mooi afrijpten met voldoende aciditeit, bleven ze qua aromaontwikkeling achter. Na een erg vroege oogst eind augustus zag het ernaar uit dat niet velen een Club op de markt zouden brengen: immers, een Club betekent dat de producent zélf gelooft, dat het het beste is dat hij te bieden heeft.

Morren

Slechts 11 Clubs werden geproduceerd. Vier daarvan hadden ook een jaargang 2010 op de markt gebracht: Champion, Hébrart, Rémy Massin en Nominé Renard. Eentje maakte zijn eerste Club: Sanchez-Légeduard. De grote namen uit de Côte des Blancs, zoals Gimonnet en Vazart-Coquart, bleven achterwege en ook andere vaste waarden, Paul Bara en Forget-Chemin op kop, beslisten om geen Club 2011 te produceren.321z2536-medium
Wie goed luisterde, ving van enkele ervaren vignerons gemor op. “Het zijn er 11 en dat is 11 teveel”, zei eentje. Een andere producent vertrouwde me toe dat hij spijt had dat hij dit jaar toch een Club had gemaakt, ondanks het feit dat die wijn nu al uitverkocht is op het domein.

Hoe dan ook proefde ik de elf wijnen en beoordeelde ze op hun huidige ontwikkeling en potentieel. Een overzicht (in volgorde van proeven).

Marc Hébrartimg_2920-medium

Fruitige, soepele en lenige wijn met mooie lengte. Weinig kracht en mist zeker de vulling van 2010 en 2012. 55% pinot noir en 45% chardonnay.

A Margaineimg_2918-medium

Strakke indruk met pompelmoes. Jonge indruk. Heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Blanc de blancs sans malo.

Gaston Chiquetimg_2922-medium

Tamelijk aromatische wijn, kruidig, frisse finale met broodkruim. 2/3 chardonnay en 1/3 pinot noir.

Hervieux-Dumezimg_2924-medium

Weinig ontwikkelde geur, maar reeds ontplooiend in de mond. Kruidige indruk met frisse finale. 50% chardonnay, 30% pinot noir en 20% pinot meunier.

Vincent Joudartimg_2926-medium

Nog onderontwikkeld in de neus, maar reeds een mooi mondaroma. Erg krachtige mousse. Kruidigheid en agrume (pompelmoes) wisselen elkaar af. 50% chardonnay, 30% pinot meunier, 20% pinot noir.

Sanchez-Legéduardimg_2915-medium

Fruitige indruk, beetje eendimensionaal, mooie mondstructuur maar in het begin iets bruut. Af te wachten hoe hij zich ontwikkelt. 100% pinot noir van één perceel in Cumières.

Roland Championimg_2914-medium

Zeer gesloten in de geur, vrij volumineus in de mond met een markante indruk van zoethout in de finale. Blanc de blancs grand cru.

Salmonimg_2912-medium

Open in de neus, kruidig, typisch meunier-fruit, open aroma ook in de mond met toets van exotische kruiden. 100% pinot meunier.

Moussé Filsimg_2911-medium

Lactisch met comtékaas. Krachtige mondstructuur met mooie vulling en een kleine toets whisky. 100% pinot meunier.

Rémy Massin

Kruidige, bijna vlezige indruk. Lenig in de mond. Fruitige afdronk met wat peper. 100% pinot noir.

Nominé Renard

Geur met nootjes. Zeer chardonnay-getypeerd. Krachtige mondstructuur, vrij lang met terugkerende biscuitimpressie. 90% chardonnay, 10% pinot noir.

 

Helemaal gek van bubbels