Onder kenners klinkt Pierre Gimonnet als een klok. Wat maakt het huis dan zo speciaal?
Om te beginnen: hun halstarrige weigering om Grand Cru te produceren, hoewel de meerderheid van hun wijngaarden in grand cru-gemeenten ligt. Maar ze voegen altijd premier cru-druiven uit Cuis toe om de huisstijl te waarborgen. Altijd? Nee, maar dat is voor verderop in deze tekst…
Ten tweede: de reservewijnen rijpen in flessen, niet in tanks. Ze zijn er fier op dat ze de enige vigneron zijn van Champagne die dit doet; het grote huis dat hierom bekend staat, is Bollinger.
Ten derde: Gimonnet is een supervigneron, alleen al in termen van wijngaarden. Ze bezitten maar liefst 27ha, wat enorm is naar Champagnenormen.
Maar nog meer dan deze drie is het uitzonderlijke oog voor detail en de genadeloze jacht op laserscherpe precisie in de wijnen. Tijd voor een uitgebreide proeverij.
(meer info over het huis kun je vinden in deze encyclopedische artikels).
1. Cuis 1er cru
Aanvankelijk licht kruidig met zelfs een toetsje whisky. Daarna gekonfijte citroen en mineraliteit. Fris en lichtvoetig in de mond maar zeer lang voor een brut sans année.
Basisjaar: 2011 (77%) met toevoeging van reservewijnen uit 2010 (6%), 2009 (12%), 2007 (4%) en 2006 (1%). Dosage is 6,5 g/l.
2. Rosé de Blancs 1er cru
Fris en lichtvoetig met een toets bosaardbei en zelfs wat vlees. In de mond eerder pompelmoes en ook weer heel fris. De wijn is gebaseerd op de assemblage van de Gastronome en dat is te merken.
Samenstelling: 6% pinot noir uit Bouzy, 48% chardonnay uit Chouilly, 15% uit Cramant, 10% uit Oger en 22% uit Cuis. Dosage 6 tot 7g/l. De productie bedraagt minder dan 15.000 flessen en wordt pas sinds 2012 gemaakt.
Een wat uitdagende naam en daar zit een verhaal achter. Toen Olivier en Didier hun vader vertelden, dat ze zinnens waren een rosé te produceren, zei die: “jullie zijn gek – ik ga jullie onterven”. Rosé is inderdaad op zijn minst opmerkelijk in een huis dat enkel blanc de blancs produceert. Maar de stijl van de wijn past wonderwel in het plaatje: de nadruk ligt op het frisse en lichtvoetige en zeker niet op het fruit of op zwaardere pinotaroma’s. De pinot wordt overigens aangekocht.
3. Oger Grand Cru “Expression d’un Terroir”
En dan nu de vreemde eend in de bijt: een kruidige, rokerige champagne met appelsienschil in de afdronk. Nog zeer jong en gesloten, maar duidelijk potiger dan de gebruikelijke etherische Gimonnetstijl.
Didier verklapt me, dat de drijfveer om deze terroirwijn te maken de volgende is. Oger is een totaal ander type terroir dan de overige wijngaarden, die een veel meer krijtachtige mineraliteit tonen. Bij Oger is de mineraliteit zwaarder, op het grafietachtige af. Bovendien rijpt een blanc de blancs van Oger ook sneller dan een wijn uit Cramant. De chardonnay uit Oger is dus moeilijk in de Gimonnetstijl in te passen, zeker in grote hoeveelheden. Dan maar een aparte cuvée gemaakt, weliswaar in kleine hoeveelheden, ongeveer 9000 flessen.
Samenstelling: 45% Terres de Noël en Brulis, 32% Champs Nérons en 23% Fondy. Basisjaar is 2011.
4. Gastronome 2009
Gesloten aroma, wat wijst op de heel jonge leeftijd van deze cuvée. De smaak daarentegen is explosief en vooral geweldig mineraal in de afdronk. Zeker nog een jaartje te gaan vooraleer deze champagne zijn ware aard toont.
2009 is een jaar met weinig regenval en droge druiven. Didier vertrouwt me toe dat de grote millésimes veel Cuis in de samenstelling hebben en minder grand cru… het verbaast me niet.
Overigens: een bijzonderheid aan de gastronome is dat hij wordt gemaakt met “petite mousse”: 20 g/l in plaats van 24 g/l suiker om de tweede gisting op gang te brengen, wat voor een verlichte koolzuurdruk zorgt en een nog betere culinaire inzetbaarheid.
Samenstelling: 39% Chouilly (Mont Aigu), 26% Cuis (Croix Blanche en Basse Vignes), 15% Oger (Terres de Noël, Brulis en Champs Néron) en 20% Cramant (oa Buissons). Dosage: 7g/l.
5. Oenophile 2008
Treffend precieze geur met citroen. Daarna pompelmoes in de mond en een minerale, krijtige afdronk. Dit is prachtig werk uit een groots millésime, maar uiteraard nog veel te jong.
Nondosé met een potentiële capaciteit van meer dan 50.000 flessen, maar hoeveel daarvan worden ook als nondose verkocht?
Samenstelling: 1/3 Cramant waarvan een meerderheid van de beste terroirs (Buissons, Gros Monts, Fond du Bateau, Hautes Bauves, La Croix en Briquettes), 1/3 Chouilly (Mont Aigu en Ronds Buissons), 10% Oger (Champs Nérons, Terres de Noël), 22% Cuis en 2% Vertus.
6. Fleuron 2006
De huisstijl, maar dan in rijkere en rijpere mate. Pompelmoes, appelsien, zeer lang in de mond. Uitgesproken gespannen. Hoewel nu al drinkbaar én genietbaar, wacht je op deze stijloefening best nog enkele jaren. Ook de culinaire kwaliteit zal alleen maar stijgen.
Samenstelling: 39% Cramant (beste wijngaarden: Buissons, Gros Monts, Fond du Bateau, Hautes Bauves, La Croix), 36% Chouilly (Mont Aigu, Ronds Buissons), 8% Oger (Champs Nérons, Terres de Noël) en 17% Cuis (Basses Vignes, Croix-Blanche). Dosage 5g/l.
7. Spécial Club 2006
Speciaal aroma inderdaad. Mineraal maar ook peperkoek. Heerlijke en complexe champagne voor de liefhebber.
Samenstelling: 65% Cramant, voornamelijk oude wijnstokken in Buissons, Hautes Bauves, Fond du Bateau en Gros Monts. Een vijfde van de wijnstokken zijn geplant voor de Eerste Wereldoorlog… 22,5% Chouilly (voornamelijk Mont Aigu maar ook Ronds Buissons) en 12,5% Cuis (voornamelijk Baisses Vignes). Dosage 5g/l. Productie 15.000 flessen.