Sapience verticaal – een nieuwe ster aan het luxefirmament?

Sapience: de allure van een ster
Sapience: de allures van een ster

Sapience is een nieuwe millésime-luxechampagne, geproduceerd door Benoît Marguet. Op de 2006 na, die geen meunier bevat, zijn de jaargangen een mengeling van de drie klassieke druiven. De enige die op dit moment op de markt verkrijgbaar is, is de 2006.

Om deze cuvée te ontwikkelen, werkte Benoît samen met Hervé Jestin, in een vorig leven keldermeester bij Duval-Leroy. De druiven worden aangekocht bij onder andere David Léclapart en Vincent Laval. Zoals duidelijk zal worden, speelt hout in de vinificatie geen ondergeschikte rol.

Sapience was overigens de eerste prestigechampagne die zowel gecertifieerd organisch gemaakt wordt en die enkel als jaargangwijn op de markt verschijnt.

Sapience 2006

Licht rokerige, fruitige geur. Elegant en precies. Goede lengte en erg fijn in de mond. Iets terugkerend hout in de finish.

Sapience 2007

Vergelijkbaar in stijl met de 2006, maar lichtvoetiger en met merkelijk hogere aciditeit.

Sapience 2008

Ook hier schemert de “huisstijl” door, maar deze 2008 is zeer getekend door zijn jaargang: krachtige zuren met een volle body. Zeer mooi werk, al blijft het nog enkele jaren wachten tot hij zich volledig zal prijsgeven.

Sapience 2009

Nog wat onafgewerkte geur waarin het hout een dominante rol speelt. Fijne mondstructuur met citrus, zeer goede lengte maar nog absoluut niet versmolten.

Sapience 2010

Knappe geur met hout en rook, reeds meer versmolten dan de 2009. Stevige zuurgraad met citroen. Lange finish. Dit wordt ongetwijfeld een beklijvende wijn.

Sapience 2011

Nog vrij hard met weer die rookindruk. Mineraal, strakke zuren, heeft tijd nodig om zich in het glas te ontplooien. Krijtachtige en droge finale. Een licht oxidatieve toets is merkbaar. Bij navraag blijkt dat Benoît ervoor gekozen heeft, geen SO2 toe te voegen. Het komt de complexiteit van de wijn zeker ten goede, maar ik hoop dat hij geen last krijgt van premox.

Bernard Marguet in gesprek met collega-champagneambassadeur Tim Hall.
Benoît Marguet in gesprek met collega-champagneambassadeur Tim Hall.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gek van bubbels