Champagne Day 2015

Ter gelegenheid van de Champagne Day 2015 werd er gekozen om geen klassieke persconferentie te houden, maar een workshop met de Belgische Ambassadeurs du Champagne. Elke ambassadeur koos een gerecht en een wijn, de keuzes werden op elkaar afgestemd zodat de hele culinaire wandeling een volledig menu werd. Een impressie.

Pieterman met zandwortel en yoghurt

Champagne Ayala Brut Nature

Frans Lathioor presenteerde een eigen gerecht, bereid door twee leerlingen van de hotelschool Ter Duinen. De pieterman is een goedkope en onderschatte vis: hij heeft een heerlijke zachte textuur, zit boordevol smaak en is toch pittig. Het garnituur werd bereid met yoghhurt, wat de frisheid van het gerecht benadrukt. De Ayala Brut Nature krijgt een extra dimensie bij het gerecht en er ontstaat een harmonische smaak waarin de wijn wat mineralig wordt.

Carpaccio de Langoustine, Risotto, emulsion citronelle, cumbawa

Pierre Gimonnet Premier Cru Cuis Blanc de Blancs

Gido Van Imschoot koos ook voor een gerecht met frisheid. De keuze van de champagne werd weloverwogen gemaakt: hoewel het de instapwijn is uit het assortiment van Gimonnet, is het ook de meest frisse en rechtlijnige champagne. Ook hier ontstaat harmonie in de mond, waarin vooral de agrume (citroen) wordt opgetild.

Sint-Jacobnootjes met een soepje van groene groenten

Taittinger Brut

Johan Mullebrouck koos voor een champagne met de drie druiven uit champagne, die elk zouden harmoniëren met een smaak die ook in het gerecht terugkwam. Toch vond ik ook wat contrast, wat het geheel levendiger maakt en veel interessanter. De Taittinger is een rijke, veelzijdige wijn en z’n fruitigheid biedt een perfecte partner voor de vegetaliteit van de groenten. Toch heeft hij ook aciditeit in huis, wat samengaat met de smeuïgheid van de perfect gegaarde sint-jacobsnootjes.

Couteaux, couscous, Tomate en condiment, huile ras-el hanaut

Champagne De Sousa Cuvee des Caudalies

Kris van de Sompel vreesde, dat de chef het gerecht zou overkruiden waardoor de champagne in het niet zou zakken. Gelukkig gebeurde dat niet en het gerecht harmonieerde mooi met de wijn, die zijn nootjesachtige karakter onderstreept zag. Nu is de Cuvée des Caudalies van De Sousa een wijn die zich niet zomaar in een hoekje laat drukken: een erg krachtige blanc de blancs, zeer puur en mineraal, met houtrijping die hem een weelderige textuur geeft.

Veau roti, Beurre de ratte, champignons de bois, choux-fleur fumé

Champagne Lenoble Blanc de Noirs 2009

Ikzelf koos voor een vleesgerecht. Het kalfsvlees was perfect bleu gegaard en erg mals. Bij de paddestoelen harmonieerde de herfstachtige smaak van de champagne, de rook kwam terug in beide de wijn en de gerookte bloemkool. De puntige afdronk van de champagne verleende het geheel een pittig contrast.

Pigeonneau au four, mousseline de betterave rouge, chiconnette, topinambour, jus épine-vinette

Champagne Leclerc-Briant Rubis de Noirs

Fabian Scheys wilde absoluut deze roséchampagne presenteren bij een gerecht. In de neus is de Rubis zéér bourgogneachtig, in de smaak zitten we ook mijlenver van de klassieke fruitige champagnerosé: het is een wijn met structuur en kracht, die misschien net iets te veel gedoseerd is. De combinatie met het sappige duifje en vooral met de heerlijke jus was treffend. Ook hier domineert een herfstige fruitigheid. Een combinatie die aan de feesttafel niet zou misstaan, al zou ik oppassen met de erg zalvende purees.

Dessert autour Pamplemousse

Champagne Piper-Heidsieck Cuvée Sublime

Fred Martin kreeg de ondankbare taak om een demi-sec-champagne te serveren. Nu is de Sublime een demi-sec van het valse type: je zou absoluut niet zeggen dat hij 42g suiker toegevoegd kreeg. Het dessert, met verse pompelmoes, is heerlijk verfrissend en de wijn gaat er goed mee samen, al overtroeft hij het gerecht niet. Een mooie afsluiter van een heerlijke maaltijd, kundig bereid door de chefs van Atelier Matagne in Tour en Taxis de Brussel.

Helemaal gek van bubbels