De ideale huischampagne (april 2014)

Wat is een ideale huischampagne?

Voor Joris van De Gekrulde Zinnen voldoet een huischampagne aan volgende kenmerken:

  • Hij is relatief toegankelijk voor een breed publiek. Zéro dosage en extra brut valt dus af, hoe lekker de champagnekenner ze ook vindt. Brut doet het prima.
  • Hij is toch wel speciaal en karaktervol, want het restaurant beschouwt hem als het visitekaartje van de zaak
  • De uitstraling van de fles en het etiket moet klassevol zijn
  • Hij is passe-partout bij aperitiefhapjes en eventueel voorgerechtjes, zodat wie wil, kan blijven doordrinken
  • Hij is niet al te duur zodat hij per glas geschonken kan worden. Ongeveer twintig euro, maximaal vijfentwintig per champagne-04-22 22.26.11fles (particuliere prijs met BTW).

Op m’n recente bezoek aan de champagnestreek zocht ik een zestal champagnes die aan deze vier voorwaarden voldeden. Ik liet ze proeven aan een publiek van geïnteresseerde leken en doorwinterde proevers.

Wat hier volgt, zijn mijn eigen proefnotities. De proefnotities van de groep zijn hier te vinden.

1. Laherte Ultradition nv

Krijtige, mineralige indruk met ook rijp fruit zoals peer. In de mond rond, rijp en rijk met een vrij droge, mooie afdronk. Secundair indruk van groene kruiden (basilicum), later een duidelijke gistgeur met brioche en zelfs oliebol. Voor mij zeker een kandidaat als huischampagne, zeker omwille van het vineuze karakter.

2. Hébrart Brut Réserve nv

Silex en citroen, met fijne zuren in de mond. Heel lichtvoetig, knappe structuur met finesse en lengte. Secundair steekt rozijnenbrood op: een combinatie van het pinot noirfruit en de typische briochegeur. Hoge kwaliteit maar misschien iets eenzijdig op het frisse gericht om als huisbubbels te kunnen dienen?

3. Chartogne Taillet St Anne nv

Wilde geur met kruiden, veldbloemen. Zachte mousse die wel lang in de mond blijft hangen. Rijpe en rijke textuur met golden-appel en witte peper in de afdronk. Zeer lekker maar misschien te speciaal?

4. Pierre Callot Réserve Diversité nv

Mineralig en krijtig met citroen. Vrij strak. In de mond indruk van pompelmoes. Tamelijk ronde afdronk met terugkerend fruit en mineraliteit. Zeker het overwegen waard als huisbubbels, alleen jammer van de goedkoop uitziende, onderaan taps toelopende fles.

5. Henriët-Bazin Blanc de Blancs

Mooie neus die wat lactisch aandoet en hints van tropisch fruit toont. Vrij rijp en rijk met een licht zoetje. Diep aroma. Ontwikkelt zich mooi en blijft lang staan: ook na een half uur in het glas is hij nog perfect genietbaar. Dit is uiteindelijk mijn keuze en ik maak maar één voorbehoud: deze champagne heeft enkele minuten nodig om zich te ontplooien.

6. Vauversin Blanc de Blancs Grand Cru

Rokerig aroma met hout en kruiden. Mooi droog en elegant met een heerlijke afdronk. Een herkenbare blanc de blancs, die volgens mij en enkele collega’s ambassadeurs te weinig respect krijgt in de champagne encyclopedia van Tom Stevenson. Een verdedigbare keuze met een duidelijke troef voor sommige etiketdrinkers: de vermelding “grand cru” op de fles…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gek van bubbels