De Venoge

Het oude huis De Venoge, in 1837 opgericht door de gelijknamige Zwitser, kende een bewogen geschiedenis en moest op een bepaald moment zelfs de eigen wijngaarden afstaan. Dat belet niet dat het nog altijd prima wijnen maakt, nu onder één van de weinige vrouwelijke keldermeesters die Champagne rijk is: Isabelle Tellier.

Achtergrondinfo bij De Venoge.

1. Blanc de Blancs 2004

Gedegorgeerd in januari 2014. Fruitig en mineraal. Rijp en fris, zacht maar met een mooie afdronk. Na even in het glas overheerst het minerale.

2. Blanc de Blancs 2000

Biscuit en mineraliteit domineren de geur. Daarna licht rokerig en oxidatief. Rijk in de mond, indruk van klein rood fruit zoals framboos. Krachtig maar zeer mooi.

3. Blanc de Blancs 1996

Gedegorgeerd in 2006. Gedroogd fruit. Zeer rijke neus met ananas, abrikoos en kruiden. Later ook witte peper. Eerder wijn dan champagne. In de mond zeer fris met een mooie zuurgraad. Heel erg getypeerd door het uitzonderlijke jaar 1996, dat kracht aan finesse koppelt.

4. Cordon Bleu Extra Brut

Het basisjaar van deze extra brut is 2008, verder zijn er reservewijnen van 2007 en 2006 gebruikt. Lactisch met ook wat tropisch fruit. Frisse en aangename geur. Mooie structuur en goede afdronk met een tikkeltje kruidigheid.

5. Millésime 2002

Krachtige geur die kruidig aandoet. Ook in de mond krachtig en kruidig, maar met een prachtige zuurstructuur. Later vuursteen maar ook bloemen. Duidelijk mineraal. Zeer knappe wijn met de pata negra in rodewijnsaus (!) die erbij geserveerd werd.

6. Millésime 2000

Briochegeur die ook wat mineraal is. Elegant en fruitig in de mond, met mango-indruk. Vrij zacht maar lang in de mond.

7. Cuvée Louis XV 1996

Complexe neus met rijpe, lactische geuren (kaas), maar ook rood fruit en brioche. Prachtige zuurstructuur en mooi droog. Ellenlange afdronk.

8. Cuvée Louix XV 1995

Gedegorgeerd in 2011. Geëvolueerde kleur die naar honing neigt. Eerste aroma: specerijen en acaciahoning, daarna abrikoos en een toetsje lactisch. Strakke zuren, minder mooie mondstructuur dan 1996 maar nog altijd zeer goed. Mooi versmolten en een prima begeleider voor de harde comtékaas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gek van bubbels